CoachingCoaching

 Soms hebben kinderen het even moeilijk. Ze hebben moeite met bepaalde situaties, zitten niet lekker in hun vel of zijn door omstandigheden uit hun evenwicht geraakt. Elk kind heeft van nature talenten en kwaliteiten. Ik ga met het kind op ontdekkingstocht om die te vinden. Het kind leert in zijn kracht te staan en te leven vanuit mogelijkheden i.p.v. beperkingen. Het kind krijgt inzicht in zijn eigen gedrag en kunnen. Ik leer het kind vaardigheden waarmee in het dagelijks leven gewerkt kan worden. Coaching is een laagdrempelige vorm van hulpverlening voor kinderen van 4 – 18 jaar. Je kind krijgt geen etiket opgeplakt. Het is een oplossingsgericht traject voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Samen met het kind onderzoeken we de hulpvraag en help ik het kind op zoek te gaan naar oplossingen vanuit hun eigen wijsheid.

Hoog sensitieve kinderen

Hoog sensitiviteit is geen aandoening maar het is een eigenschap. Net als ieder ander kind heeft ook jouw kind zijn eigen, unieke combinatie van aangeboren karaktereigenschappen meegekregen. Eén van die eigenschappen die we mee kunnen krijgen is hoog sensitiviteit, die bij 15 tot 20 % van de kinderen wordt aangetroffen. Een hoog sensitief kind kan extravert zijn of introvert, een doorzetter of snel afgeleid, bazig en eisend zijn of juist heel inschikkelijk. Er zijn dus verschillende typen hoog sensitiviteit. Hoog sensitieve mensen zijn mensen die zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen, in vergelijking met degenen die minder opmerken en snel en impulsief handelen. Daardoor zijn sensitieve mensen, zowel kinderen als volwassenen, vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol. Ze worden eerder overweldigd door een hoog volume of een grote hoeveelheid input ineens. Dit proberen ze te vermijden en daardoor lijken ze verlegen, timide of “de spelbreker”. Wanneer ze de overprikkeling niet kunnen voorkomen, lijken ze snel overstuur en overgevoelig.Als ouder worstel je misschien met problemen waar “de boeken” het vaak niet over hebben: eetproblemen, verlegenheid, nachtmerries, zorgen en intense emoties. Het gebruikelijke advies om ongewenst gedrag door middel van straf uit te bannen, werkt vaak niet. De “ik ben oké” cursus helpt je kind om zich lekker in zijn/haar vel te voelen. Het leert positieve gedachten te verzinnen, of handige oké-oplossingen te bedenken als er onverwachte dingen gebeuren.

Werkwijze

 Als je kind “problemen” ondervindt of hoog sensitief is en je wilt daar hulp voor, dan ben ik de aangewezen persoon. Ik bied hulp aan kinderen van 4 - 18 jaar. Bij de kinderen van 4 t/m 8 jaar worden de ouders intensief betrokken in het traject.. Je kunt me bellen voor het maken van een afspraak voor het intakegesprek. De intake vindt bij jullie thuis plaats. Na de intake heb je de mogelijkheid om te beslissen of jullie wel of niet met mij verder gaan. Zo ja, dan maken we een vervolgafspraak. Deze kan bij jullie thuis plaatsvinden of bij mij thuis in een huiselijke omgeving of we gaan naar buiten. Wat we precies gaan doen is voor ieder kind anders, het wordt dus afgestemd op jouw unieke kind. We kunnen bijvoorbeeld gesprekken voeren, spelletjes spelen, knutselen, wandelen, talenten ontdekken. De “ik ben oké” cursus is voor hoog sensitieve kinderen van 7 – 11 jaar. Hij bestaat uit 7 bijeenkomsten van 1 uur waarin we het werkboek doorlopen. De duur van “gewone” coachsessies, steeds 1 uur, is per kind anders, meestal maximaal 8 keer.